Istra

Istra je, kao najveći hrvatski poluotok i jedna od najkvalitetnijih turističkih destinacija, godinama u samom vrhu svjetskih turističkih destinacija, jednako privlačna za kraći odmor i kao mjesto na kojem ćete, ako ste u potrazi za drugim domom, sigurno pronaći mjesto na koje ćete se uvijek iznova vraćati jer Istra vam položajem i blagom mediteranskom klimom čitave godine pruža ono najbolje.

Istra je položajem odlično povezana kako s unutrašnjošću Hrvatske, tako i s ostalim zemljama Europske unije i regije, kvalitetnim prometnicama i zračnim lukama u blizini. Posebno je pristupačna i poslovično vjernim gostima iz Slovenije, Italije i Austrije koji se, sigurni smo, uvijek iznova vraćaju ne samo zbog čarolije koju Istra nudi već i zbog njenog povoljnog položaja.

Ovdje ćete pronaći sve što biste zaželjeli na odmoru – raskoš prirode i blagodati mora za one željne opuštanja, kulturne manifestacije i festivale, sportske i glazbene događaje za one koji ni na odmoru ne žele ništa propustiti. Istra je posebno poznata po teniskom turniru koji se svakog ljeta održava u Umagu i filmskom festivalu u Motovunu koji broji toliko posjetitelja da okolna zemljišta prekrivaju nepregledni redovi šatora.

Posljednjih se godina razvija seoski i agroturizam, ali i različiti sportski i sadržaji za aktivan odmor, posebno biciklizam. Zbog povoljnog položaja, blage klime i kilometara uređenih staza za bicikliste (a za one željne adrenalina, mnogo je odličnih staza za offroad biciklizam) poklonici ovog sporta sigurno će uživati.

Istražite vinske ceste Istre, kušajte nadaleko poznatu malvaziju i teran u autohtonom okruženju, sudjelujte u berbi maslina u jesen, ili jednostavno kušajte jedno od najkvalitetnijih maslinovih ulja u svijetu. Domaćini će vam se rado pohvaliti brojnim osvojenim nagradama, koje na međunarodnim izložbama već poslovično završavaju u rukama istarskih vinara, maslinara i tartufara. Ovi posljednji će vam zasigurno rado pokazati kako uz pomoć svojih pasa pronalaze ove skrivene skupocjenosti u istarskim šumama. Kušati ih možete u mnogim restoranima diljem Istre, zajedno s glasovitim šurlicama, šparogama i mnogim drugim specijalitetima istarske kuhinje.

Istra je posebna, bogata raznolikostima. Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, oduševit ćete se i zasigurno se poželjeti vratiti u mirne uvalice i sjenovite maslinike, na mjesta u kojima ponekad kao da je vrijeme stalo.

Pula

Bogatstvo rimske arhitekture ono je što Pulu (Polensium) izdvaja među hrvatskim gradovima. Zvijezda grada je izuzetno dobro očuvani rimski amfiteatar, u samom srcu grada, koji dominira krajobrazom, a služi kao neusporedivo lijepa kulisa ljetnih koncerata i festivala.

Posjetite Pulu, njezin slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Herkulovavrata... ispričat će vam priču o mitskim Argonautima, Rimljanima, Mlečanima, Francima i vremenu Austro-Ugarskog Carstva. Svojim građevinama i spomenicima iz prohujalih vremena pravi je grad-muzej.

Povijesne znamenitosti na stranu, Pula je komercijalni grad na moru koji je uspio zadržati atmosferu prijateljskog malog gradića. Tek nekoliko minuta vožnje autobusom ili automobilom dijeli vas od plaža na poluotoku Verudela na jugu. Obala je prepuna mirisnih borovih šumaraka, malih kafića i romantičnih restorana s kvalitetnom gastronomskom ponudom po kakvoj je čitava Istra poznata. Krenete li prema jugu duž razvedene obale, naići ćete na poluotok Premanturu koji krije spektakularan park prirode, zaštićeni rt Kamenjak.

Vizuru okolice uokviruje Nacionalni park Brijuni, biser prirodne baštine Istre. Sa svojih četrnaest otoka i otočića iznimne ljepote, safari-parkom, ostacima rimskih ljetnikovaca i utvrda Brijuni su čudesan spoj prirode i kulture.

Medulin

Medulin - raj za odmor s prekrasnim plažama, uvalama i otocima, nalazi se na najjužnijem području Istre. Ližnjan je zajedno s Medulinom odrastao i mirniji je od dva odmarališta.
Kompleks ima direktan pogled na more na otok Cres i nalazi se na mirnoj lokaciji te je od najbliže plaže udaljen oko 500 metara.
U Lizjanu se trenutno provode sljedeći zanimljivi infrastrukturni projekti, što ga čini jednim od najatraktivnijih i najbližih lokacija u Istri:
* Nova izgradnja glavne plaže, uključujući šetnicu Plaža, pogledajte planove u prilogu (slike)
* Izgradnja velikog igrališta za golf (prema informacijama, najveći u Istri)

Grad Medulin ima 1800 stanovnika i nalazi se u predgrađu grada Pule (sljedećeg najvećeg grada).

Medulin je jedan od najvažnijih turističkih središta na jugu Istre. Obala Medulina je ravna, pješčana sa bogatom strukturom i pratećim sadržajima. Medulin / Lizjnan arhipelag ima desetak malih otoka, bujnu vegetaciju i iznimno povoljnu klimu.

Zaštićene uvale Medulin i Lizjnan idealne su za kupanje i vodene sportove (jedrenje na dasci i sl.). Osim toga, prekrasan prirodni rezervat poluotoka Prematura je u blizini s prekrasnim pogledom na more, skrovitim uvalama i plažama te brojnim pješačkim mogućnostima.

Medulin je poznat po kvalitetnim koncertima klasične glazbe koji se održavaju u ljetnim mjesecima. Četrdeset restorana predstavlja pravi izazov za gurmane, bilo da su to moderna ili izvorna riba, meso ili vegetarijanska jela.
Medulin je također poznat po brojnim zabavnim i sportskim sadržajima.

Važan dio turizma su brojne sportske mogućnosti. S pet nogometnih igrališta, atletskim sadržajima i blagom mediteranskom klimom, Medulin / Lizjnan su idealni za nogometaše i druge sportaše. Osim toga, tu su i objekti za mnoge sportove: tenis, minigolf, kuglanje, odbojka na pijesku, jahanje, surfanje (surfanje), jedrenje, ronjenje, skijanje na vodi, mogućnost najma motornih čamaca, sandoline, pedaline, skutere, bicikle i motocikle.